Віталій Складчиков про світовий IT-досвід та розвиток ПУМБ
20 січня 2022

Начальник Управління розробки програмного забезпечення Віталій Складчиков ділиться враженнями від конференції Amazon у Лас-Вегасі та трендами розвитку IT-гігантів Кремнієвої долини, а також підтверджує, що наш банк рухається у правильному напрямі.

 

Віталію, зізнайтеся, що ви робили поряд з офісом Амазон? Що бачили, що нового дізнались, які «заборонені» стеки привезли в Україну? :)

Майже так, першим місцем для нас стала тижнева конференція від Amazon у Лас-Вегасі. Вона була достатньо цільовою, бо стосувалась виключно Amazon web services, тобто учасниками були IT-компанії, що демонстрували свої наробки серед серверних рішень та побудови сумісної роботи з американським гігантом. Плюс виступи самих лідерів Амазон, де вони розповідали про вектор розвитку компанії та подальшу екологічну трансформацію для збільшення використання невичерпної енергії.

Чи лунали виступи від компаній з економічного сектору?

Навіть більше цього, були виступи представників деяких світових банків, де озвучувалися погляди на архітектуру процесингу та наводилися цифри, наприклад, по транзакціям, що проходять за секунду, і можу запевнити, що ті результати, які має ПУМБ в Україні, виглядають впевнено на фоні закордонних колег. Є зони для росту та вдосконалення наших систем, але це погляд навіть не на конкурентів в Україні, це погляд та порівняння з топ-компаніями світу.

Ви також подорожували і до Сан-Франциско, офісу Facebook (тепер вже Meta), як вам атмосфера?

На жаль, всередині нам побувати не вдалося, все ж таки карантинні обмеження. Але колишній працівник нашого банку, який зараз, до речі, очолює один з напрямів у Фейсбуці, залюбки розповів нам про принципи побудови робочого процесу та метаморфози, що відбуваються з переходом до нової назви.

Є якісь тренди та інсайти?  

Наприклад, більшість працівників Фейсбуку працюють віддалено і головна ціль компанії як роботодавця – позбавити інженера справ, що можуть відволікати від робочого процесу, аж до закриття його домашніх нюансів. Існують також і специфічні для нас виклики, наприклад, один тиждень у період необхідно бути на зв'язку 24/7, щоб вчасно відлагоджувати системи або продукт.

В іншому ми в ПУМБ рухаємось тим же шляхом, що і світові компанії, в них існує система трайбів (екосистем), що і у нашому банку, так само створюються крос-функціональні команди та розмивається межа між бізнесом та айті, багато команд – це інженери-програмісти, які самі пріоритезують беклог, розробляють фічі, тестують, сопроводжують продукт та розуміють, як їхня команда впливає на прибуток компанії.

Що більш за все вразило?

Те, як рухається світ у напрямі діджиталізації. Просто складно уявити, як тільки на один захід від Амазону, де проходили лекції, воркшопи, було залучено близько десятка тисяч людей. Різні тематики, різні люди, різні компанії – все надто грандіозне. Правильне твердження пролунало на виступі одного з топ-менеджерів: чим сильніша IT-стратегія, тим швидше розвивається бізнес.

На шляху додому ви вже знали, які речі стануть відразу прикладними?

Одне можу сказати точно – немає часу на зволікання. Якщо рік тому були сумніви щодо доцільності карусельних core teams, які заміняли одна одну щотижня, то зараз я розумію, що це використовується і доволі успішно, тому будемо розвивати. Також оцінювання 360, яке ми локально використовували у трайбах – після поїздки з'явилась однозначність, що це необхідно масштабувати.
І, звісно, будемо працювати над вдосконаленням навичок наших колег. Окрім цього, бажаємо залучати молодь та студентів до реальних проєктів банку, бо тільки на кейсах із життя можливо вчитись та розвиватись максимально ефективно.

Як саме плануєте залучати молодь?

Створення IT-хабу та нової ітерації Академії у планах, хочемо ростити trainee та навчати джунів до дійсно великих професіоналів нашої галузі. Бо бачимо світову тенденцію, де попит на спеців починає превалювати над пропозицією. Такий хаб став би дійсно найпершим та найсерйознішим у банківській сфері України.

Як ця подорож стала реальною?

Я би назвав цю поїздку експромтом. На ПУМБ було виділено два квитки від Амазон, так як ми користуємось деякими їхніми рішеннями, і це буквально за два тижні до вильоту. За ці 14 днів ми з колегою Юрієм Пальчиковським, керівником напрямку архітектури програмного забезпечення, дивом встигли оформити візи та зібратися.

Декілька порад для колег на рік.

Напевно, у першу чергу – сил. Цьогоріч ми будемо формувати 3 нових трайби у корпоративному бізнесі, і це справді челендж для всіх. Важливий внесок кожного з нас, чим швидше ми трансформуємось – тим швидше з'явиться змога приносити value для клієнта. Залученість кожного у цей процес надасть нам можливість пропонувати клієнтам найцікавіші та найрелевантніші рішення. Давайте будемо креативити, не боятися пропонувати рішення – ми маємо всі шанси рухатися ще швидше, реалізовувати амбіції, ідеї, досягати нереальних цілей! 

Приєднуйтесь до нас у linkedin

linkedIn

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+